Xtacy

Openbaar Ministerie/Roorda Reclamebureau

Nederland / 2019

Met een parfum aandacht vragen voor drugscriminaliteit.

Bij de productie van XTC en andere synthetische drugs, is er gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Ook ontstaat er bij de productie gevaarlijk afval. Dit afval wordt vaak geloosd en levert gevaar op voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. 

Voor opsporing en vervolging van XTC criminelen is de hulp van burgers nodig. Daarom hebben twee Officieren van Justitie iets anders geprobeerd terwijl zij stage liepen bij reclamebureau Roorda. Ze ontwikkelden een parfum genaamd Xtacy met een bijbehorende campagne: ‘XTC, daar zit een luchtje aan’.

De signalen voor de aanwezigheid van een drugslab in de buurt, vooral de opvallende geur, worden onbewust wel opgemerkt door mensen volgens het Openbaar Ministerie maar niet direct gekoppeld aan drugslabs en dumpingen. Met het parfum kunnen burgers dit belangrijkste signaal beter herkennen.

“Graag maken wij van burgers 17 miljoen speurneuzen”

Officier van Justitie

Het initiatief heeft de Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021 gewonnen. Het heeft het landelijk en zelfs internationale nieuws gehaald.

Meer informatie is online te vinden o.a. hier:

XTC, daar zit een luchtje aan | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie (om.nl)

Xtacy – Roorda Reclamebureau

XTC, daar zit een luchtje aan | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie (om.nl)

Xtacy-campagne OM wint award Beste Overheidsinnovatie van het Jaar 2021 | Nieuwsbericht | Openbaar Ministerie

OM lanceert eigen parfum in strijd tegen xtc-labs (nos.nl)

Dutch police on the scent of drug gangs with ecstasy perfume (thetimes.co.uk)

Perfume de éxtasis | Mundo Global | EL PAÍS (elpais.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

View more articles
  • Tieners achter tralies

    Mr Eva Meillo stichting en Openbaar Ministerie Nederland / 2020 Echte verhalen over jongeren in de misdaad. Gebundeld in een boek bedoeld voor leerlingen in de bovenbouw van havo, vwo en mbo. Doel van het boek is het echte leven van een crimineel te laten zien en tevens te laten zien dat dit geen pretje is,…

  • Xtacy

    Openbaar Ministerie/Roorda Reclamebureau Nederland / 2019 Met een parfum aandacht vragen voor drugscriminaliteit. Bij de productie van XTC en andere synthetische drugs, is er gevaar voor aanwezigheid van giftige stoffen, gassen, brand of ontploffing. Ook ontstaat er bij de productie gevaarlijk afval. Dit afval wordt vaak geloosd en levert gevaar op voor de gezondheid van…